Lastige keuzes maken, hoe maak je een beslissing?

Wanneer je lastige keuzes maken moet, ligt de kans op gepieker en stress gemiddeld hoger. Er zijn niet veel mensen die makkelijk een keuze kunnen maken als ze voor een dilemma worden geplaatst. Vaak is de keuze die je in zo’n situatie moet maken bepalend voor je toekomst waardoor je ook niet lichtvoetig een beslissing wilt nemen. Maar hoe kun je de impasse doorbreken en toch de knoop doorhakken? Hieronder lees je enkele tips hoe je het moet aanpakken om lastige keuzes te maken.  

 

Wat is je doel en hoe verhoudt zich dat tot je keuze

Als we lastige keuzes moeten maken spelen er veel factoren een rol bij de totstandkoming van die keuze. Begin daarom voordat je een keuze maakt eerst met het doel te formuleren en welke criteria je daarbij belangrijk vindt. Stel dat je een nieuwe auto wilt gaan kopen, dan kun je bijvoorbeeld bepalen dat het doel is om een veilige auto te hebben voor je woon-werk verkeer. En omdat je grote afstanden moet rijden is het bijvoorbeeld belangrijk dat de auto een goede wegligging heeft, op diesel rijdt en comfortabele stoelen heeft. Deze criteria maken het makkelijker om te kiezen en zorgen ervoor dat je niet wordt afgeleid door emoties. 

 

Tijd is belangrijker dan geld bij lastige keuzes maken

Vaak draait het maken van een lastige keuze om geld. Kun je nu wel of niet die nieuwe auto veroorloven en hoe moet je nu wel of niet het die investering doen in je bedrijf? Vaak zijn we enorm veel tijd kwijt aan het wikken en wegen en het debatteren met onszelf over een grote uitgave. Nu zeggen ze vaak dat je een euro maar één keer kunt uitgeven, maar feitelijk kun je geld opnieuw verdienen. Tijd daarentegen is voorgoed weg als je het hebt gespendeerd aan piekeren over een uitgave. Door jezelf te realiseren dat je tijd kostbaarder is dan geld wordt lastige keuzes maken misschien iets makkelijker. 

 

Visualiseer hoe je je voelt bij de uitkomst

Bij lastige keuzes maken die betrekking hebben op minder materiële kwesties zoals het opzeggen van een baan of het wel of niet verhuizen naar een ander land helpt het om te visualiseren hoe je je zou voelen bij de mogelijke uitkomsten. Stel dat je dilemma gaat over het wel of niet opzeggen van een baan. Stel je dan voor hoe je je zou voelen als je de baan had opgezegd. Ben je dan blij en opgelucht of zou je het jammer vinden? Hoe je je voelt als je dit visualiseert helpt om te bepalen wat de juiste keuze is om te maken. 

 

Bekijk het vanuit het perspectief van iemand waar je bewondering voor hebt

Lastige keuzes maken is soms makkelijker wanneer je het bekijkt vanuit het perspectief van iemand waar je bewondering voor hebt. Dat kan een echt persoon zijn als Elon Musk, Johan Cruyff of Mahatma Gandhi, maar ook een fictief personage als Wonder Woman of Sherlock Holmes. Probeer jezelf voor te stellen wat deze persoon zou beslissen als hij of zij dezelfde keuze zou moeten maken, en waarom ze tot deze beslissing zouden komen. Door deze gedachteoefening kun je ontdekken wat voor jou de juiste beslissing is.Wil je meer tips over lastige keuzes maken, kijk dan op de website van Maakjouwimpact.nl.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *