Hoe dicht wil jij bij je werk wonen?

Er zijn mensen die op de fiets of zelfs lopend naar hun werk kunnen iedere dag, maar er zijn er ook die iedere dag meer dan anderhalf uur heen en anderhalf uur terug aan het reizen zijn. Wat is de maximale reisafstand die jij naar je werk af wilt leggen?

Wat is dichtbij?

 

Nederland is een klein landje, waardoor reisafstanden nooit écht heel groot zullen zijn. In meer uitgestrekte landen is een uurtje in je auto zitten voor je op je werk, of zelfs bij de supermarkt bent, soms heel normaal. Wij vinden het echter al snel een flinke tijd, omdat we er simpelweg aan gewend zijn dat in ons drukke landje vrijwel alles dichtbij is.

 

Afstand en reistijd zijn dus relatieve begrippen, die per land heel andere normen hebben. In Nederland zijn de meeste mensen echter gewend om binnen een uur reistijd van hun werk te wonen, al zijn daar volop uitzonderingen op. De gemiddelde reistijd bedraagt ongeveer 50 minuten, waarbij de meeste werknemers tussen de 15 en 35 kilometer van hun werk vandaan wonen.

 

Afhankelijk van je functie

 

De reisduur naar hun werk die mensen acceptabel vinden, hangt voor een groot deel af van het soort werk dat zij doen. Heb je als jongere een bijbaantje voor pakweg vier uur in de week, dan zie je het waarschijnlijk niet zitten om bijna een uur onderweg te zijn om op je werkplek aan te komen. Dit soort baantjes zoek je heel lokaal, het liefst bijvoorbeeld bij de supermarkt bij jou in de buurt, zodat de reistijd minimaal is.

 

Daar staat tegenover dat mensen die een baan hebben die vrij uniek is, waar er maar een paar van zijn in Nederland, of waar zij een zeer specifieke opleiding voor hebben gedaan, een langere reistijd vaak een stuk meer acceptabel vinden. Zij weten vooraf dat zij niet zomaar overal een baan kunnen vinden, en nemen de reistijd voor lief. Is de afstand echt te groot, is een verhuizing altijd nog een optie.

 

Voor veel mensen met een gemiddelde opleiding geldt dat zij ook zo’n beetje aan de gemiddelde reisafstand willen blijven vasthouden: meer dan een kwartier is prima, meer dan een uur niet. Zij zoeken vaak in en om hun woonplaats naar een baan. Een uitzendbureau kan hier goed bij helpen: ook zij werken namelijk vooral lokaal. Zoek je vacatures in Zwolle, dan stap je binnen bij een uitzendbureau in de ze plaats. Een uitzendbureau Zwolle heeft veel contacten in Zwolle en omgeving, en zal je niet snel naar Brabant of Limburg sturen.

 

Nadenken over wat voor jou een acceptabele reistijd is, doe je uiteraard voor je op zoek gaat naar een baan. Pas als je dit voor jezelf helder hebt, weet je waar en hoe je moet gaan zoeken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *