5 tips voor het kiezen van een energie management systeem

Heb je een bedrijf en wil je inzetten op duurzaamheid? Dan kan een energie management systeem (EMS) een goede optie zijn. Door zo’n systeem te hebben, kun je je energieverbruik beter monitoren, wat kan leiden tot kostenbesparingen en minder impact op het milieu. Maar waar moet je op letten als je zo’n systeem wilt aanschaffen? In deze blog geven we vijf tips voor het kiezen van een energie management systeem.

Ken je behoeften en doelen

Voordat je een EMS aanschaft, is het belangrijk om te weten wat je precies wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld alleen je energieverbruik monitoren, of wil je ook actief energie besparen? En welke informatie heb je allemaal nodig om dat te kunnen doen? Als je de antwoorden op deze vragen weet, kun je gerichter zoeken naar het juiste systeem voor jouw bedrijf.

Kijk naar de features

Elk EMS heeft zo zijn eigen features en functies . En het is belangrijk om te weten wat je wel en niet nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld ook data kunnen exporteren, of vind je het belangrijk dat het systeem automatisch rapportages genereert? Daarnaast is het ook handig om te kijken of er een mobiele app beschikbaar is, zodat je ook onderweg op de hoogte kunt blijven van je energieverbruik.

Kies voor een flexibel systeem

Een EMS dat niet aangepast kan worden aan jouw specifieke wensen en behoeften is vaak niet ideaal. Kies daarom voor een systeem dat flexibel genoeg is om mee te kunnen groeien met jouw bedrijf. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe locaties die je wilt toevoegen aan het systeem, of wil je bepaalde meetgegevens aanpassen? Zorg dat het EMS deze veranderingen kan opvangen.

Check de integratiemogelijkheden

Als je al andere systemen hebt draaien binnen je bedrijf, is het handig om te kijken of het EMS dat je wilt aanschaffen goed te integreren is met deze systemen. Denk bijvoorbeeld aan een gebouwbeheersysteem, zodat het EMS direct inzage heeft in bijvoorbeeld temperatuur en luchtkwaliteit. Hoe meer systemen met elkaar kunnen communiceren, hoe meer inzicht je kunt krijgen in je energieverbruik.

Denk aan de kosten

Een energie management systeem kan een flinke investering zijn, dus het is belangrijk om vooraf goed te kijken naar de kosten en baten. Bedenk hoeveel je verwacht te kunnen besparen op je energierekening door het gebruik van het EMS en hoe snel je deze investering wilt terugverdienen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar abonnementskosten en eventuele kosten voor installatie en onderhoud.

Samenvattend

Een energie management systeem kan een waardevolle investering zijn voor bedrijven die inzetten op duurzaamheid. Door een goede keuze te maken bij het aanschaffen van een EMS, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Door de belangrijkste behoeften en doelen vooraf in kaart te brengen, kritisch te kijken naar de features, te kiezen voor een flexibel systeem dat goed integreert met andere systemen en het kostenplaatje in de gaten te houden, kun je een weloverwogen keuze maken voor het juiste energie management systeem.

Bron: Janszon.nl

energie management systeem

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *